En kyckling föds

När äggen är 3 veckor gamla föds de små kycklingarna. De har en en "äggtand" som dem använder till att hacka sig ut ur ägget (tanden låstnar efter någon dag). När kycklingen väl är ute är den blöt. Hönan värmer ungen hela tiden och väntar på de andra små som ska födas, och efter någon timme blir ungarna duniga och börjar ställa sig på benen.

Jag målade ett exempel på hur en kyckling ser ut i ägget.

Efter någon dag
går hönan ut med sina kycklingar och hon håller hela tiden koll på dem små så att inte någon annan höna får för sig att sno en av dem. Kycklingarna lyssnar till deras mammas kluckande och piper tillbaka, detta kallas för kommunication. Det börjar redan några dagar innan födseln och den fortsätter tills ungarna blir tillräckligt stora för att klara sig själva.

"Tonårskycklingar". (bild från boken "höns i trädgården")

Kycklingarna får fjädrar. Efter någon vecka börjar dem få fjädrar på vingarna och så får dem en liten stjärt. Det är ungefär då man börjar se vilken färg dem får. Höns finns i alla färger, detta är några exempel:
 • Björkfärgad
 • Blå
 • Blå/kanttecknad
 • (Brun↓)
 • Gul
 • Gul/svartstjärtad
 • Gökfärgad
 • (Porslinsfärgad ↓)
 • Pärlgrå
 • Rapphönsfärgad
 • Silvertecknad
 • Svart
 • Svart/guldhalsad
 • Svart/silverhalsad
 • Svart/vitfläckig
 • Vit
 • (Vit/svartstjärtad↓)
Det är färger på Chabo men, det kan finnas i andra raser också.Jag och Jill ♥


Kamera: Canon IXUS
Foto: Meja

En ruvvillig höna

En höna får själv bestämma när hon vill lägga sig för det är ingen idé att tvinga henne. En höna kan lägga sig på platt mark men, dem kan även lägga sig i vanliga bon med halm i. Hönan brukar ligga i 3 veckor men, inte alltid fullt ut. Kycklingarna är duniga när dem föds och efter drygt en vecka börjar b l a fjädrar komma på vingarna.
De sista dagarna innan kycklingarna föds kommunicerar hönan med äggen, vilket betyder att hon kluckar och kycklingarna i äggen piper. Hon väntar tills alla ägg som piper är kläckta, och skulle det vara ett ägg som slutade pipa skulle hon gå där i från med dem andra ungarna.

Chabo är en ruvintresserad ras. Jag köpte 3 st och alla la sig. Detta är en ras jag kommer fortsätta med och kanske att det kommer upp någon Chabo på Annons/säljes/bytes-sidan någon gång när jag inte har plats. Denna rasen rekomenderar jag stoooort även om äggen är små! ;)

Hur du ser skillnad på tupp och höna

Många kan se på t ex färgen eller också där bak på hönan/tuppen redan när dem är små. Men, du kanske är osäker?
Man kan först och främst lyssna på deras röst, är det en stark röst som nästan gör dig tondöv så är det nog en höna och tuppen lite mer grovt. Men, man kan också börja se det efter någon vecka om det börjar växa ut en kam, (tuppen har större kam än hönan) man kan också se på stjärtarna. Tuppen får ju längre stjärtfjädrar än hönan.

↑ Här ser ni en typisk tupp. Kamen har börjat växa ut och bröstet blir mer "kraftigt".

Tuppar galer ju också och är du fortfarande osäker så ger tuppen dig en riktigt bra ledtråd! ;)
Första gången ungtuppen galer låter det såååååå falskt men, det gämnar ut sig med åldern. Tuppar kan faktiskt gå ihop vid vissa tillfällen. Många vill ha 3 tuppar bara för att det blir inte lika mycket bråk som när de är 2 men, helst vill man ju ha 1 enda tupp. Vi har faktiskt 2 tuppar som går tillsammans men, det är nog bara för dem är uppvuxna tillsammans så den stora tuppen accepterar hans son.

1 Månad idag

Goliat & Pimpinellan är 1 månad idag så det firas med bilder på dem:


Grattis på 1-månads-dagen! ♥

Födda: 23/4-2012

Inflyttade till Niklas och Mona


Ja, nu går Estelle, Pimpinellan och Goliat i boxen med Niklas och Mona. Först var Estelle lite avundsjuk på Mona eftersom Mona har så små kycklingar men, nu lär hon sina ungar heeeela tiiiden! ♥

Goliat

Några dagar gammal:

1-2 veckor gammal:

Nu:

Är han inte vacker? ♥

Bilder kommer!

Idag ska ni få några bilder på b l a Goliat, Rishögs-Jenny och många mer. Ni kommer få se skillnaden på Goliat som någon dag gammal till nu. Vad sägs om det?


Det blev en Goliat

Det är stooora tecken på att Gina är en tupp alltså får han heta Goliat. Han har en liten kam och större stjärt än Pimpinellan. Det är ändå rätt roligt med en liten tupp och dessutom är han friserad. Tänk när han börjar gala! ♥

Höna och tupp! ♥

Russin och Gullan


Ja, nu är kycklingarna snart en vecka gamla. Meja ville ju så gärna ha höns så, nu är hon stolt ägare till två små duniga bollar som fick heta Russin (den bruna) och Gullan (den gula). Meja fick bestämma namnen själv och faktiskt tyckte jag att namnen passade perfekt! ♥ På tal om stolt ägare så är jag vääääldigt stolt över Mona som inte gav upp hoppet! Dig kommer jag ha mycket nytta av! Fortsätter du såhär så kommer jag ha en stor flock Chabo i en hel generation! ;D Älskar dig verkligen, även fast du är lite småarg ibland! ;) ♥

Det verkar som att Niklas ruggar...

Jag tycker det är rätt tidigt för de andra hönsen har inte det. Ni kanske inte vet vad "ruggar" är? Jo, rugga är att hönsen tappar och byter fjädrar och nej, de blir inte helt fjäderlösa. De ser roliga ut men, dem har fortfarande kvar en del av fjädrarna! Jag har ett exempel här på hur Niklas såg ut och hur han ser ut:
DÅ:                                                                                        NU:

Ser ni skillnaden? Innan var han liiiite mer slät och nu är han lite mer sliten... Nu hoppas jag bara att han ruggar så att han inte går och blir dålig. :( Men, även fast han inte ser så "välompysslad" ut, så är han ändå min lille goseplutt! ♥


Tack båda två!

Moa om En film till dig! ♥:
Vad bra de. Blev! : D

Sanne Nilsson (sanne.nilsson@LIVE.SE) om Mina dvärghöns:
JÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄTTTTTTTTTTTTTTEFIIIIIINNNNT! /Sanne


Svar; TAAAAAAAACK!

Komentar får ett svar! ;)

Elsy Nilsson om Det är inte sant, jag kan INTE FATTA ATT DET ÄR SAAAANT!:
Det är jätteroligt att läsa om era hönor och tuppar. Fullt upp att stå i förmodar jag.

Svar; Njae, det är bara kul med jobb! ;)

Mina dvärghöns


Färger

Jag vet inte vad Gina och Pimpinellan blir för färger. Gina blir nog en grå friserad höna men, Pimpinellan?
Åhh, jag vill veta nu! ;) De kommer vara vuxna till hösten, snacka om lååång tid! Men, det sorgligaste är att man inte kommer höra pipen från dem! :'(
Här är en bild på Gina när hon var några dagar gammal:

Och nu ser ungarna ut såhär:

Fast dem har faktiskt blivit ännu större! :D Ni ska få kort på dem någon dag!

En film till dig! ♥


TACK MOA! ♥

Håller på med en hönsvideo nu som MOA har hjälpt mig med, TACK!
Bara för att hon hjälpte mig så mycket så får hon en länkning: http://www.lovenattur.blogg.se
TACK!!!!!

Estelle, Mona & Rishögs-Jenny

Ja, det är ändå rätt roligt för jag köpte alla dem 3 Chabo:rna samma dag och POFF, så har alla lagt sig, det är faktiskt inte klokt...eller? ;) Nu är det bara Astrid och Jill som inte har lagt sig ÄN! ;) Man vet ju faktiskt inte.
Igår fick jag se en nyfödd kyckling (blöt) för första gången det var en häftig upplevelse!
← Ungefär så här ser en av Meja's kycklingar ut! Söt?Jag är sååååååå glad att du lever! ♥

Niklas var inte i hönsgården idag (han gick hos ölandshönsen). Han var verkligen inte där, jag och Liam letade överallt!
Det vi inte visste var att vi gick förbi honom 3-4 gånger och tillsist hittade Liam honom och jag grääääät av lycka! ♥
Nu går han hos Mona igen och han är jättelycklig! ♥

Jag älskar dig! ♥♥♥♥♥

Det är inte sant, jag kan INTE FATTA ATT DET ÄR SAAAANT!

Var ute hos djuren för drygt en timme sedan och gissa vad? RISHÖGS-JENNY HAR TYP LAGTS SIG, HON OCKSÅ!!!!!! ♥ Snacka om att jag är glad! :')

(Kanske är det inte så intressant men, jag tycker det och det får man acceptera!)
Det är också så att Mona har får 2 små duniga bollar (än så länge). En är jätte knubbig och gul och en är brun (den bruna har vi inte sett riktigt). Meja ska få Mona's kycklingar eller ja, hon ska ta hand om dem och när dem blir stora ska hon få dem! :D Alltså, jag faaaattaaaar inte varför allt bra ska hända mig! Mamma's Ölandshöns har inte lagt sig, INTE EN ENDA! :o Det är jääääättekonstigt!

Det var nog det jag ville berätta!

BARA BRA NYHETER!

Kycklingarna växer så det knakar! De har redan fått lite fjädrar och man börjar redan se vilken som är Estelle's "adopterade" kyckling. Gina's fjädrar börjar stå åt alla håll. Gina är en friserad kyckling! ♥

Ser ni?

Det där med "adopterade" kycklingar är kanske lite svårt att förklara men, jag ska försöka.
Niklas är ju den enda tuppen i dvärghönsboxen så han är såklart pappan men, Estelle kan ju inte vara mamman eftersom både Niklas och hon är "släta" (ej friserade). Men, däremot Mona är friserad och Gina har ungefär den färgen. Mona har alltså lagt ett/flera ägg så har Estelle lagt sig där, så kom Gina!

Men, då är det då Pimpinellan..., jag tror att Estelle är "äkta" mamma till henne och Niklas är såklart pappan.

Den andra bra nyheten var att det verkar som om både Gina och Pimpinnellan är flickor! ♥ Visst jag gillar tuppar men, man kan inte ha hur många tuppar som helst för, de kan börja bråka och jag vill inte berätta hur det kan sluta...
Tuppar är också VÄÄÄÄLDIIIGT svåra att sälja för, många vill ju ha ägg och det är liiiite svårt för en tupp att värpa.

Jag har också en väääldigt konstig nyhet:
Man tror ofta att inte höns fattar så mycket men, då vill jag faktiskt sätta stopp för den "tron"!
Detta kanske ni har hört förr men, Estelle litar inte på mamma, och mamma är endå en ÄKTA hönsmänniska (enligt mig). Så här började allt:

Estelle la sig på ägg i en låda. Men en dag hade locket ramlar ner så att lådan stod helt öppen så vilken dvärghöna som helst kunde gå in till Estelle. Då fick ju jag rycka in och försöka sätta allt till rätta, mamma stod i boxen och tittade på (jag måste kunna göra skaer själv ibland). Helt plötsligt låg Estelle och (bokstavligen) glodde på mamma. Då sa mamma:
"Jag borde nog gå ut ur boxen". Och det gjorde hon och då blev Estelle lugn. Sedan den dagen har Estelle aldrig litat på mamma men, jag tror att Estelle börjar släppa taget och inte bry sig längre! ♥

Nu är det frågan....

Är Gina och Pimpinellan tjejer eller är dem killar? Stjärtarna har börjat växa, antingen är det tuppstjärtar eller "typiskt" Chabo/Holländsk dvärgstjärtar... Men, vi får se. Och mamma kan inte avgöra det för senast hon hade dvärghönskycklingar var när hon var 12-13 år gammal.  Mamma sa också att jag kommer vara bäst på dvärghöns i familjen t o m bättre än mamma... :O

Men, det roligaste är att stjärtarna verkade komma igår-idag, häftigt va? Eller det kanske inte är så impornerande? ;)

Idag blir det (i hönsvärlden):
 • Plocka ägg
 • Titta om Mona blivit mamma ♥
 • Kolla lite extra på Gina och Pimpinellan (försäkerhets skull)
 • Ta kort
 • Ta in lite grästuvor (gräs & jord) till alla höns
 • Läsa fakta (?)
Gör massa andra saker än höns men, är detta inte meningen att det ska vara en hönsblogg...eller? ;)

Världens BÄSTA dvärghöne-mamma som heter Estelle! ♥♥♥

Estelle


Duktiga mamman! ♥ Det är rätt konstigt, hon hackar inte mig. ♥

Gina och Pimpinellan


TITTA STJÄRTARNA!!!! ♥

Lite ny fakta vid sidan av bloggen


↑ Vad tyckte ni om det????

Familjen "sprätt"


Lyxhem?


Ja, det är väll lyxhem för Estelle & Co men, hon är inte nöjd när hon inte får sprätta i maten mm. Nästan varje dag får jag göra iordning vatten och mat för där ligger massa halm...

Äggen idag:


3 Ölandshönsägg
1 Araucanaägg
1 Wyandotteägg
1 Dvärgkochinägg
1 Chaboägg
Kanske kommer det fler mot kvällen.

Del. 2. Våra äggVaktel-ägg

Del. 1. Mitt hönsintresse


Mitt hönsintresse mm.

Nu tänkte jag göra några videor med höns. Jag kommer berätta b l a. varför jag fick det intresset, visa ägg och mycket, mycket mer! Vad sägs om den idé:n?

Jag är med i Moa's fototävling, TEMA: djur

Denna bilden tävlar jag med:

Vill du också vara med? Gå du in på denna länken: http://salomaa.devote.se/blogs/19359204/fototaevling.htm

Mina mål i hönslivet del. 1

Dessa målen kom för någon månad sedan:

 1. Jag vill föda upp Chabohöns men, eftersom jag inte har någon Chabotupp så får det bli Hollbo eller Holländs dvärg.
 2. Jag ska försöka att få fram en egen färg på höns.
Färger som finns (Chabo):
 • Björkfärgad
 • Blå
 • Blå/kanttecknad
 • Brun ← Denna färgen har nog Rishögs-Jenny.
 • Gul
 • Gul/svartstjärtad
 • Gökfärgad
 • Porslinsfärgad
 • Pärlgrå
 • Rapphönsfärgad
 • Silvertecknad
 • Svart
 • Svart/guldhalsad
 • Svart/silverhalsad
 • Svart/vitfläckig
 • Vit
 • Vit/svartstjärtad ← Mona och Estelle har denna färgen.
(Jag vet inte vad Astrid har för färg)
3. Jag ska själv kunna välja ägg och lägga under en ruvande höna UTAN att vara lite skraj för att hon ska hacka.
4. Jag vill kunna se skillnad på kille och tjej (via färg) när de är kycklingar.
5. Jag vill att Astrid ska lägga sig innan hon blir ännu äldre.


Mocka & hönsprat, CHECK! ;)

 • Mocka hos dvärghönsen mm.
 • Ta kort
 • Skriva om mina mål i hönslivet (?)
 • Läsa lite fakta om olika raser, b. l. a de raserna som ligger under Mona.
 • Snacka höns med mamma. ;)
 • Skriva i min 4H-företags bok.
Nu är mockningen klar, jag har mockat hos dvärghönsen och hos ölandshönsen. Yanko attackerade pappa men, nu accepterar han pappa! :D Och samtidigt som vi mockade så pratade jag såklart höns med mamma. ;)

Jag är med i Hanna's fototävling, TEMA: djur


Länkning: http://hannagustafzon.blogg.se/2012/may/tavling.html

Dagens planer

 • Mocka hos dvärghönsen mm.
 • Ta kort
 • Skriva om mina mål i hönslivet (?)
 • Läsa lite fakta om olika raser, b. l. a de raserna som ligger under Mona.
 • Snacka höns med mamma. ;)
 • Skriva i min 4H-företags bok.

Ja, en hönsdag blir det för det mesta men, jag ska ju göra annat också!


Redigerat lite bilder, b. l. a hönsbilder
Haha, både roliga och "normala" bilder.


3 fakta om varje hönsras

Ölandshönsen:

 • De var de första hönsen vi ägde...
 • De går ut när de vill...
 • Vi har 2 tuppar som tar olika tjejer...
Araucanahönsen:

 • Skatan (Araucanahönan) tog mamma's piercing...
 • Araucanorna går inte tillsammans...
 • Araucanatuppen Mauser äter morötter...
Wyandotten:

 • Vi har bara 1 kvar och hon heter Linda...
 • Linda är Herr Larsson's favorit...
 • När Eva (den andra Wyandotten levde) var Linda väldigt sur...
Dvärghönsen (Holländsk dvärg, Chabo och Hollbo):

 • Niklas har blivit jättenervös...
 • Kycklingarna ställer sig på Estelle's rygg...
 • Estelle ger mig "onda ögat" nuförtiden
Vaktlarna:

 • Meja har tagit över en del vaktlar...
 • De lägger inte ägg längre...
 • Botwid är "ledarvaktlen" i hönsgården...
Brahmorna:

 • Sanne har 3 olika färger på brahma...
 • Kycklingarna har vuxit jättemycket och kan redan hoppa upp på saker...
 • philomene är nästan större än Yanko...
Dvärgkochinarna:

 • Redan dagen efter hemkomst la Margareta sitt första ägg...
 • Ragnar hette först Sparks men, mamma tyckte inte om namnet...
 • Ragnar har en jättefin pipa...
Det var den faktan, fråga gärna något om ni vill veta mer!

När jag tittar ner på korset ser jag bara dig! ♥


Astrid♥


Ras: Japansk Chabo (friserad)

Prat i hönsgården


¡ANNONS!

Tuppar finns ALLTID att köpa! Bara genom att kontakta oss kan du både få eller köpa en tupp.

Vill du ha en tupp? Ring då mig: 0722-011026 men, eftersom jag ibland inte kan vara "närvarande" vid mobilen kan du också ringa till: 0705-625065 (mamma's mobil) eller vårat vanliga hemnummer: 625065.


Stora och små höns


Mona, 1 vecka innan de små kycklingarna föds


Jag låter lite roligt men, det viktigaste är att ni förstår! :)

Snart kommer det upp videor som jag har lovat er!

Nu har jag filmat 3-4 videor av olika slag, inget mer än hönsvideor. Tog även 1 kort på Astrid.
Vad sägs om det? 

Varför så tidigt? :'(

Lilla söta fröken Fräken, ditt liv var inte så långt men, det var bättre än att inte finnas alls... :´(

Min lilla kämpe! ♥

Född den 23 April 2012 och avled den 1 Maj 2012

Problem

Nä, inga videor idag...annat har stått i vägen...


RSS 2.0